sunnuntai 24. kesäkuuta 2007

Juhannus juhlittu, hengissä ollaan

TV-uutisten jakkupukuinen ankkuri totesi juhannuksen olleen tänä vuonna tavallista rauhallisempi, sillä juhlahumu vaati vain 13 kuolonuhria. Aha, ja anteeksi vaan, mutta kotisohvalla moinen rupeaa väkisinkin naurattamaan. Ihanko että vakavasti rauhallisuuden mittarina pidetään sitä, mitenkä monen meistä on onnistunut selvitä juhannuksesta hengissä?

Suomalaiset ovat hyviä moittimaan itseään jälkikäteen asiasta kuin asiasta. Juhannuksen jälkeen krapulaa potevat asiantuntijat toteavatkin tv-kameroiden loisteessa, miten humalahakuista suomalaisten juominen onkaan ja miten tähän on nyt valistuksella tultava kertakaikkinen muutos. Ei siis viiniä maitokauppaan ja kaljaakin vasta yhdeksältä, kun ei kerta osata juoda ja olla. Katumus ei kuitenkaan kauaa kestä, joten kohta niitä sepalusaukisia vastarannalle uijia naarataan taas järvistä.

Kun nyt näyttää siltä, että keskikesän juhlallisuuksissa kaatuu väkisinkin miestä ja naista, niin kai se on yritettävä lopettaa juhannus vähän samaan tapaan kuin sodat maailmalla. Sitä varten on perustettava juhannusturvajoukot, joiden tehtävänä on riistää ihmisiltä vapaa perjantai ja evätä meiltä kollektiivinen lupa vetää perskännit jonkun sellaisen juhlan kunniaksi, jonka alkuperää tai syytä tuskin kovin moni meistä tietää. Saadaan se rauha Suomeenkin ja pelastetaan monen juhlijan henki. Ja jos toimenpide osoittautuu menestyksekkääksi, niin siitä sitten vaan vappua ja uuttavuotta lakkauttamaan.